sâmbătă, 10 decembrie 2011

Numărul utilizatorilori activi de telefonie mobilă din România a scăzut cu 3,2%


Numarul utilizatorilor activi de telefonie mobila din Romania a ajuns, in primul semestru al anului, la 23,6 milioane, in scadere cu 3,2% comparativ cu perioada similara din 2011, potrivit datelor oficiale prezentate, marti, intr-o conferinta de specialitate, de Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii ANCOM.




 'A scazut numarul de simuri active, dar am avut o crestere a traficului originat in retelele publice. In Romania, exista in primul semestru din 2011 un numar de 23,6 milioane de utilizatori activi, in scadere cu 3,2% fata de anul trecut. Aici sunt incluse abonamentele si cartele prepaid active', a spus Marinescu.

Conform oficialului ANCOM, dupa primele sase luni ale anului, acoperirea telefoniei mobile la nivel national s-a situat la un procentaj de 110,2%, in scadere cu 3% fata de perioada similara din anul anterior.

In ceea ce priveste estimarile pentru anul viitor, se pune accent pe scaderea tarifelor de interconectare, conform reglementarilor din Uniunea Europeana. Astfel, o prima etapa va insemna ajungerea la un tarif de 4,05 eurocenti/minut incepand cu 1 ianuarie 2012, iar incepand cu data de 1 septembrie 2012, tariful se va diminua pana la 3,07 eurocenti/minut.

Potrivit raportului semestrial privind piata serviciilor de telefonie mobila din Romania, dat publicitatii marti de catre ANCOM, pe segmentul apelurilor video 3G s-a consemnat o crestere de 81,5%, pana la valoarea de un milion de minute.

In primul semestru al anului curent, numarul total de utilizatori activi de telefonie mobila a scazut cu 3,2% fata de finalul anului 2010, ajungand la 23,6 milioane, in timp ce numarul cartelelor preplatite active a scazut cu 4,5%, iar numarul abonamentelor persoanelor fizice s-a diminuat cu 2,2%.

Pe de alta parte, numarul abonamentelor incheiate de catre persoane juridice a crescut cu 1,4%, iar rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la jumatatea anului 2011 era de 110,2%.

Traficul de voce a continuat sa creasca in sectorul telefoniei mobile, ajungand la 28,6 miliarde minute, cu 7,8% mai mult decat in ultimele sase luni ale anului 2010. Din acest total, 85,7% (24,5 miliarde minute) a fost reprezentat de traficul in retelele proprii ale operatorilor, in crestere cu 8,8% fata de ultimul semestru al anului anterior.

In plus, atat traficul realizat catre retelele de telefonie fixa, cat si cel catre retelele internationale, au inregistrat cresteri cu 12,5% (1,1 miliarde minute), respectiv 6,9% (272 milioane minute), in timp ce traficul catre alte retele de telefonie mobile a inregistrat o scadere de 1,7% (2,7 miliarde minute).

Utilizatorii de cartele preplatite au efectuat 55% din traficul total, in timp ce restul a apartinut de catre utilizatorii de abonamente, persoanele fizice efectuand 31% din total, iar persoanele juridice 14%.

In medie, in primul semestru al anului 2011, un utilizator a realizat convorbiri de 3 ore si 19 minute lunar de pe telefonul mobil, in crestere cu 9% si a transmis 36 de mesaje SMS lunar, in crestere cu 33,4%. De asemenea, in prima parte a anului au fost trimise 5,2 miliarde de mesaje scrise (+31,9%) fata de a doua jumatate a anului 2010. Din totalul mesajelor scrise, 77% au fost transmise de catre utilizatorii de cartele preplatite, in timp ce doar 23% au fost transmise de catre utilizatorii de abonamente.

In ceea ce priveste utilizarea serviciului de roaming, serviciile de voce au inregistrat o scadere de 12,3%, ajungand astfel la 140 de milioane minute (atat apeluri efectuate, cat si apeluri primite) in timp ce traficul de SMS in roaming a scazut cu 10,5%, ajungand la 46 de milioane de SMS-uri trimise.

Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii de servicii furnizate prin intermediul retelelor publice mobile terestre pe baza activitatilor comerciale desfasurate in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2011.

Potrivit sefului ANCOM, Catalin Marinescu, in perioada urmatoare vor fi publicate rapoartele referitoare la piata conexiunilor la Internet, vitezele de Internet, operatorii de cablu si interconectarile in retelele fixe de telefonie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu