sâmbătă, 10 decembrie 2011

Ce înțelegem prin dobânda anuala efectivă ( DAE ) ?

            

Majoritatea romanilor care vor sa contracteze un credit isi bazeaza deciziile pe dobanda anuala efectiva (DAE), dar o treime nu stiu ce reprezinta aceasta dobanda, iar peste jumatate inteleg gresit acest indicator, potrivit unui studiu efectuat in noiembrie de Novel Research. Conform studiului, efectuat pe un esantion de 1.023 de respondenti, 82% dintre romani sustin ca atunci cand vor sa contracteze un credit isi bazeaza deciziile pe dobanda anuala efectiva, insa 31% au declarat ca nu stiu ce este DAE si alti 52% au o intelegere gresita a acestui indicator.



Profesorul universitar Moisa Altar, formatorul unui numar important de conducatori ai institutiilor bancare romanesti, a declarat intr-o conferinta ca majoritatea romanilor au perceptia falsa ca DAE reprezinta simpla adunare procentuala a tuturor costurilor unui credit.
"DAE este un tip de treaba, dar inchis in el si cam schimbator. Cheia utilizarii DAE este calcularea lui pentru aceleasi conditii de suma, perioada de rambursare, periodicitate a platilor, tip de dobanda, intrucat valoarea DAE difera sensibil in functie de aceste valoare", a spus Moisa.

Ca exemplu, el a aratat ca, daca toate elementele unor credite sunt aceleasi, cu cat perioada de rambursare este mai scurta, cu atat DAE este mai mare.

"Insa asta nu inseamna neaparat ca si suma totala de plata este mai mare. Important este sa folosim DAE pentru a compara imprumuturi cu caracteristici similare", a spus Moisa                   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu