sâmbătă, 10 decembrie 2011

Criza economică din perspectiva laureaților Nobel pentru Economie

Laureatii premiului Nobel pentru economie din acest an, Thomas Sargent si Christopher Sims, nu au o solutie pentru criza datoriilor de stat din Europa, insa recomanda guvernelor din zona euro sa se indrepte catre o uniune fiscala daca vor ca moneda unica sa supravietuiasca.

"Pentru supravietuirea euro, zona euro trebuie sa gaseasca o modalitate de impartasire a poverilor fiscale" , a declarat Sims la o conferinta sustinuta la Universitatea Princeton.

Sims, profesor de economie la Universitatea Princeton, a adaugat ca Banca Centrala Europeana are nevoie de o autoritate fiscala centrala in zona euro.

Sargent a avertizat, la randul sau, ca nu a gasit o solutie simpla la criza economica mondiala
.

"Incercam sa experimentam in modelele noastre pentru a nu distruge lumea", a aratat el.

Sims a afirmat ca revenirea economiei mondiale "necesita, din pacate, mult lucru marunt, care presupune analiza datelor", adaugand insa ca metodele pe care le-au folosit cei doi economisti sunt "esentiale" pentru gasirea solutiei de iesire din criza.

Cei doi laureati ai premiului Nobel au aratat ca nu exista "un glont de argint" pentru rezolvarea problemelor economice ale SUA. Sargent a criticat insa modul in care sunt dezbatute problemele fiscale ale tarii.

El a aratat ca nu se pune problema sustenabilitatii perspectivei fiscale a SUA, ci a promisiunilor care vor fi onorate, sau nu, de politicieni.
Unele promisiuni ale guvernului american, in principal cele privind taxele sau pensiile din sistemul public si programele de sanatate destinate pensionarilor, nu vor fi onorate, anticipeaza Sargent.
"Nu este clar care dintre aceste promisiuni incredibile va fi incalcata mai intai", a spus el.

Autoritatile de la Washington incearca sa gaseasca o solutie de reducere a deficitului bugetar al SUA, care a fost de 8,6% din PIB, respectiv 1.300 miliarde de dolari in anul fiscal 2010-2011. Dezbaterile dintre cele doua partide dominante au devenit foarte dure in acest an, politicienii oscliand intre reducerea cheltuielilor si cresterea taxelor.
Cei doi economisti americani au castigat luni premiul Nobel pentru progresele reusite in cercetarea efectelor masurilor de politica economica asupra economiei reale. Rezultatele lor sunt folosite de guverne pentru anticiparea eficacitatii masurilor pregatite.

Sargent si Sims, in varsta de 68 de ani, au cercetat separat, in anii '70, relatia cauza-efect in macroeconomia moderna, inclusiv legatura complexa dintre politica fiscala si politica monetara, pe de o parte, si asteptarile populatiei si mediului de afaceri, pe de alta parte.

"Panica si crizele, ceea ce se intampla acum in Europa cu moneda euro, se rezuma la asteptari privind ce urmeaza sa faca ceilalti", comenteaza Sargent, profesor la New York University.

Spre exemplu, efectuarea de cheltuieli publice pentru a sprijini o economie cu probleme este mai putin eficace atunci cand lumea vede limitele resurselor financiare ale statului si se asteapta la incheierea programului de stimulare.

Modelele economice ale celor doi patrund si modul in care asteptarile influenteaza politicile economice si efectele lor.

Ce înțelegem prin dobânda anuala efectivă ( DAE ) ?

            

Majoritatea romanilor care vor sa contracteze un credit isi bazeaza deciziile pe dobanda anuala efectiva (DAE), dar o treime nu stiu ce reprezinta aceasta dobanda, iar peste jumatate inteleg gresit acest indicator, potrivit unui studiu efectuat in noiembrie de Novel Research. Conform studiului, efectuat pe un esantion de 1.023 de respondenti, 82% dintre romani sustin ca atunci cand vor sa contracteze un credit isi bazeaza deciziile pe dobanda anuala efectiva, insa 31% au declarat ca nu stiu ce este DAE si alti 52% au o intelegere gresita a acestui indicator.



Profesorul universitar Moisa Altar, formatorul unui numar important de conducatori ai institutiilor bancare romanesti, a declarat intr-o conferinta ca majoritatea romanilor au perceptia falsa ca DAE reprezinta simpla adunare procentuala a tuturor costurilor unui credit.
"DAE este un tip de treaba, dar inchis in el si cam schimbator. Cheia utilizarii DAE este calcularea lui pentru aceleasi conditii de suma, perioada de rambursare, periodicitate a platilor, tip de dobanda, intrucat valoarea DAE difera sensibil in functie de aceste valoare", a spus Moisa.

Ca exemplu, el a aratat ca, daca toate elementele unor credite sunt aceleasi, cu cat perioada de rambursare este mai scurta, cu atat DAE este mai mare.

"Insa asta nu inseamna neaparat ca si suma totala de plata este mai mare. Important este sa folosim DAE pentru a compara imprumuturi cu caracteristici similare", a spus Moisa                   

Facebook vrea sa angajeze mai multe mii de persoane și să deschidă un centru tehnologic anul viitor

Facebook intentioneaza sa angajeze anul viitor mai multe mii de persoane si sa deschida un centru de inginerie tehnologica in New York, pentru a atrage talentele din domeniul IT, in conditiile in care se pregateste pentru o posibila listare la bursa.



Compania, care opereaza cea mai mare retea de socializare la nivel mondial, are in prezent circa 3.000 de angajati si peste 800 de milioane de utilizatori in intreaga lume.

Facebook va deschide un centru de inginerie tehnologica la New York la inceputul anului viitor, a declarat directorul operational Sheryl Sandberg, fara sa precizeze exact numarul de posturi care vor fi create, transmite Bloomberg.

"Baza de utilizatori si de venituri creste rapid si ne bazam pe acest lucru", a spus Sandberg.

Facebook vrea sa atraga profesionistii din domeniul tehnologiei, in conditiile in care companii precum Google si Apple concureaza deja pentru cele mai stralucite minti.

La inceputul acestei luni, directorul general si fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a vizitat Universitatea Harvard si Institutul pentru Tehnologie din Massachusetts, pentru recrutarea de personal.

Facebook analizeaza lansarea unei oferte publice initiale de circa 10 miliarde de dolari, care ar evalua compania la peste 100 de miliarde de dolari, a declarat o sursa apropiata situatiei. Cererea de listare la bursa ar putea fi depusa inainte de sfarsitul acestui an.

Cum sa facem bani pe timp de criza?

Ce trebuie să ştii ca să te îmbogăţeşti în ciuda situaţiei economice actuale, conform jurnaliştilor de la Huffington Post, vei afla mai jos:

1) Inovaţia poate veni astăzi de peste tot din lume, nu mai există un loc de genul "Silicon Valley". Costurile reduse ale locaţiilor non-tradiţionale combinate cu o forţă de muncă potrivită pot fi cheia către succesul afacerii tale.
2) Comportamentul de consum este din ce în ce mai mult influenţat de conceptele online, care diferenţiază şi caracteristicile indivizilor într-o reţea socială: conţinutul de pe calculatorul personal, cel de pe mobil, competiţia cu ceilalţi (în cadrul jocurilor) sau recompensa online: puncte, cupoane. Acestea sunt coordonatele esenţiale de care trebuie să ţii cont în promovarea business-ului tău.
3) Costă din în ce mai puţin să începi o afacere - în special în domeniul online. De asemenea, şi costul unui eventual eşec este mai scăzut, ajutându-i pe tinerii antreprenori să înveţe mai repede prin intermediul acestor curbe eşec/succes, creând astfel numeroase oportunităţi de angajare.

4) Joburile pentru liber-profesionişti sunt deja un domeniu foarte bine dezvoltat de pe piaţa muncii. O a doua eventuală recesiune nu ar face decât să le consolideze poziţiile pe care le deţin, pentru că antreprenorii vor investi în forţa de muncă temporară, care învaţă repede şi are deja experienţă în diverse alte instituţii.
Aceste câteva schimbări îţi pot transforma noile afaceri şi le pot revitaliza, ajutându-te să devii bogat.

Numărul utilizatorilori activi de telefonie mobilă din România a scăzut cu 3,2%


Numarul utilizatorilor activi de telefonie mobila din Romania a ajuns, in primul semestru al anului, la 23,6 milioane, in scadere cu 3,2% comparativ cu perioada similara din 2011, potrivit datelor oficiale prezentate, marti, intr-o conferinta de specialitate, de Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii ANCOM.




 'A scazut numarul de simuri active, dar am avut o crestere a traficului originat in retelele publice. In Romania, exista in primul semestru din 2011 un numar de 23,6 milioane de utilizatori activi, in scadere cu 3,2% fata de anul trecut. Aici sunt incluse abonamentele si cartele prepaid active', a spus Marinescu.

Conform oficialului ANCOM, dupa primele sase luni ale anului, acoperirea telefoniei mobile la nivel national s-a situat la un procentaj de 110,2%, in scadere cu 3% fata de perioada similara din anul anterior.

In ceea ce priveste estimarile pentru anul viitor, se pune accent pe scaderea tarifelor de interconectare, conform reglementarilor din Uniunea Europeana. Astfel, o prima etapa va insemna ajungerea la un tarif de 4,05 eurocenti/minut incepand cu 1 ianuarie 2012, iar incepand cu data de 1 septembrie 2012, tariful se va diminua pana la 3,07 eurocenti/minut.

Potrivit raportului semestrial privind piata serviciilor de telefonie mobila din Romania, dat publicitatii marti de catre ANCOM, pe segmentul apelurilor video 3G s-a consemnat o crestere de 81,5%, pana la valoarea de un milion de minute.

In primul semestru al anului curent, numarul total de utilizatori activi de telefonie mobila a scazut cu 3,2% fata de finalul anului 2010, ajungand la 23,6 milioane, in timp ce numarul cartelelor preplatite active a scazut cu 4,5%, iar numarul abonamentelor persoanelor fizice s-a diminuat cu 2,2%.

Pe de alta parte, numarul abonamentelor incheiate de catre persoane juridice a crescut cu 1,4%, iar rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la jumatatea anului 2011 era de 110,2%.

Traficul de voce a continuat sa creasca in sectorul telefoniei mobile, ajungand la 28,6 miliarde minute, cu 7,8% mai mult decat in ultimele sase luni ale anului 2010. Din acest total, 85,7% (24,5 miliarde minute) a fost reprezentat de traficul in retelele proprii ale operatorilor, in crestere cu 8,8% fata de ultimul semestru al anului anterior.

In plus, atat traficul realizat catre retelele de telefonie fixa, cat si cel catre retelele internationale, au inregistrat cresteri cu 12,5% (1,1 miliarde minute), respectiv 6,9% (272 milioane minute), in timp ce traficul catre alte retele de telefonie mobile a inregistrat o scadere de 1,7% (2,7 miliarde minute).

Utilizatorii de cartele preplatite au efectuat 55% din traficul total, in timp ce restul a apartinut de catre utilizatorii de abonamente, persoanele fizice efectuand 31% din total, iar persoanele juridice 14%.

In medie, in primul semestru al anului 2011, un utilizator a realizat convorbiri de 3 ore si 19 minute lunar de pe telefonul mobil, in crestere cu 9% si a transmis 36 de mesaje SMS lunar, in crestere cu 33,4%. De asemenea, in prima parte a anului au fost trimise 5,2 miliarde de mesaje scrise (+31,9%) fata de a doua jumatate a anului 2010. Din totalul mesajelor scrise, 77% au fost transmise de catre utilizatorii de cartele preplatite, in timp ce doar 23% au fost transmise de catre utilizatorii de abonamente.

In ceea ce priveste utilizarea serviciului de roaming, serviciile de voce au inregistrat o scadere de 12,3%, ajungand astfel la 140 de milioane minute (atat apeluri efectuate, cat si apeluri primite) in timp ce traficul de SMS in roaming a scazut cu 10,5%, ajungand la 46 de milioane de SMS-uri trimise.

Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii de servicii furnizate prin intermediul retelelor publice mobile terestre pe baza activitatilor comerciale desfasurate in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2011.

Potrivit sefului ANCOM, Catalin Marinescu, in perioada urmatoare vor fi publicate rapoartele referitoare la piata conexiunilor la Internet, vitezele de Internet, operatorii de cablu si interconectarile in retelele fixe de telefonie.